Nya lagkrav för laddboxar: Vad fastighetsägare och företag behöver veta inför 2025

Från den 1 januari 2025 kommer nya krav att ställas på fastighetsägare och företag med fler än 20 parkeringsplatser och innebär att det blir obligatoriskt att installera laddboxar på flera platser.

Dessa regler, som bygger vidare på den lagstiftning som infördes 2021, syftar till att möta den ökande efterfrågan på laddboxar för elfordon. Är du fastighetsägare eller driver företag? Det här behöver du veta:

Bakgrund och nya krav

Sedan 2021 har nybyggda flerbostadshus med fler än tio parkeringsplatser varit tvungna att förbereda för elbilsladdning.

Den kommande lagstiftningen från 2025 skärper kraven genom att inkludera samtliga uppvärmda byggnader med fler än 20 parkeringsplatser, bostadshus undantaget. Dessa fastigheter måste nu installera minst en laddbox per 20 parkeringsplatser för att leva upp till de nya kraven.

Framtida skärpta krav 2027

För att säkerställa att laddinfrastrukturen möter framtida behov planeras ytterligare skärpningar av reglerna från och med 2027. Då kommer kommersiella fastigheter att behöva ha en laddbox per tio parkeringsplatser. Dessutom måste minst 50 procent av parkeringsplatserna vara förberedda för laddning, även om laddboxar ännu inte har installerats.

Genom att planera långsiktigt och förbereda för dessa kommande krav redan nu, kan fastighetsägare och företag undvika framtida kostnader och ombyggnationer. Att förbereda parkeringsplatser för laddinfrastruktur vid första tillfället gör inte bara fastigheten mer framtidssäker, det minskar även kostnaderna för framtida installationer.

Ekonomiskt stöd genom Klimatklivet

För att hjälpa fastighetsägare och företag med de kostnader som är förknippade med installation av laddboxar finns det flera ekonomiska stödprogram. Ett av de främsta stöden är Klimatklivet, ett initiativ från Naturvårdsverket som kan täcka upp till 50 procent av investeringskostnaderna för laddboxar.

Andra typer av bidrag för laddinfrastruktur

Utöver Klimatklivet finns det andra stöd som företag och fastighetsägare kan ta del av beroende på syftet med installationen. Exempelvis finns bidraget Ladda bilen, som riktar sig till flerbostadshus och arbetsplatser och täcker upp till 50 procent av kostnaderna för AC-laddare, med ett tak på 15 000 kronor per laddpunkt. Det finns även skattereduktioner för privatpersoner genom Grön teknik, som kan ge upp till 50 000 kronor per år och person.

För företag som satsar på publika laddstationer, snabbladdning eller tunga transporter finns ytterligare stöd att söka genom bland annat Trafikverket och Energimyndigheten.

Behöver du hjälp med installation av laddbox? Skärgårdspartners experter hjälper dig med planering och installation av laddstationer utifrån era behov.

Kontakt

Välkommen att snacka el med oss

Relaterade artiklar